Skip to content
Home » Blog » Za koliko vremena automobil parkiran na suncu postaje opasan po život?

Za koliko vremena automobil parkiran na suncu postaje opasan po život?

  • by
tehnički pregled novi sad

Mnogi pogrešno veruju da mogu decu ili ljubimce da ostave par minuta u automobilu koji je parkiran na suncu bez ikakvih posledica. Ipak, temperatura u kabini raste mnogo brže nego što bilo ko očekuje.

Svakog leta se ponavlja ista priča. Ljudi ostave automobil parkiran na suncu, a zaboravljaju decu i ljubimce, a posledice mogu da budu fatalne.

Pre samo dve nedelje u Sloveniji je dete na ovaj način stradalo u vozilu. Isto se dogodilo početkom prošlog meseca u Italiji.

Nikada nije na odmet ponavljati. Ako je automobil parkiran na suncu sa spoljnom temperaturom od samo 24 °C, temperatura u vozilu (sa zatvorenim prozorima) može da dostigne 38 °C za samo 10 minuta. Ako automobil stoji na suncu 30 minuta, temperatura u kabini će porasti na 50 stepeni Celzijusa.

Na delovima unutrašnjosti vozila, koji su direktno na suncu, možemo posle nekog vremena da izmerimo čak 80 stepeni.

Zato je jasno da automobil na suncu nije mesto gde treba ostavljati decu ili životinje, čak i ako mislite da to radite samo na kratko, piše Danas.

Ono što vama deluje kratko može da bude pogubno po dete. Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dečjeg tela, telo deteta se zagreva tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Visoka spoljna temperatura u veoma kratkom vremenu može da dovede do povećanja telesne temperature i toplotnog udara kod dece.

Samo 15 minuta boravka u pregrejanom automobilu može da prouzrokuje oštećenje mozga i bubrega.

Rashladite automobil parkiran na suncu

Ako je spoljna temperatura veoma visoka, nakupljenu toplotu prvo treba ukloniti pre početka vožnje – treba otvoriti vrata i prozore. Tokom vožnje, svi prozori trebaju da ostanu otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon zatvaranja prozora. Prvo se treba hladiti nekoliko minuta u režimu recirkulacije vazduha jer će tako proces hlađenja biti brži, a ovde možete pročitati nekoliko saveta kako klima uređaj učiniti efikasnijim.