Skip to content
Home » Blog » Kako poboljšati efikasnost klima uređaja?

Kako poboljšati efikasnost klima uređaja?

  • by
tehnički pregled novi sad

Letnje vrućine su počele, a sa prvim naznakama visokih temperatura mnogi vozači su shvatili da im klima uređaj ne hladi tako dobro kao pre. Kao i sam automobil, i klima uređaj treba redovno održavati, a Top Test vam donosi par saveta kako poboljšati efikasnost klima uređaja u svom vozilu.

Došlo je toplo vreme koje zahteva da počnemo da redovno koristimo klima uređaj u vozilima. Ipak, pri upotrebi klima uređaja često ćemo napraviti greške. Nisu to greške zbog kojih će se nešto pokvariti, ali uvek možete biti mnogo efikasniji.

Mnogi klimatizacijski sistemi trpe zbog nekvalitetnog održavanja, pa je kod nekih marki automobila potrebno zameniti filter klime već nakon 15.000 kilometara. Tako ćete poboljšati efikasnost klima uređaja, a sprečićete i širenje buđi i bakterija.

Prilikom ulaska u automobil, bolje je otvoriti vrata i prozore pre nego što uključite klima uređaj. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti. Nakon što se automobil provetri, možete ući, zatvoriti vrata i prozore i uključiti klima uređaj.

Da bi se postigla ravnomerna raspodela protoka vazduha, otvori za ventilaciju trebaju da budu usmereni prema gore. Ne prema licima putnika. Još je bolje uključiti otvore koji idu uz vetrobransko staklo. Ovim jednostavnim postupkom vazduh kvalitetnije struji kroz unutrašnjost automobila (toplota se penje).

Neposredno nakon ulaska u automobil, može biti korisno da uključite unutrašnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže ohladiti unutrašnjost. Nakon par minuta uključite dotok spoljnog vazduha. Kako piše Revija HAK, to će omogućiti sistemu da ravnomernije i efikasnije rasporedi protok vazduha.

U nekim predelima i leti može biti prilično hladno jutro. Ipak, često je pametno odmah uključiti klima uređaj. To sprečava zamagljivanje prozora kada spoljna temperatura počne lagano da raste.