Skip to content
Home » Blog » Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

  • by
tehnički pregled novi sad

Tzv. ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu jeste neophodno. Ukoliko prelazite granicu automobilom pozajmljenim od prijatelja, pa čak i ukoliko je reč o porodičnom automobilu koji se ne vodi na vaše ime.

Mnogima će sigurno delovati nelogično i nepotrebno da se uzima ovlašćenje za porodični auto. Imajte u vidu da mali problem u inostranstvu može da se zakomplikuje ukoliko nemate taj „papir“. Jednostavno, vi niste zvanično vlasnik, pa na osnovu čega tamošnja policija može da zna da vam je vlasnik zaista dozvolio da koristite auto.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV)

Najverovatnije vam ovu dozvolu (ovlašćenje) niko neće tražiti. Isto kao ni međunarodnu vozačku dozvolu, ali s obzirom na cenu ne isplati se da rizikujete.

Na primer, dođe do udesa, bez obzira na to ko je kriv. U zavisnosti od težine udesa, zemlje u kojoj se desio i raznih drugih faktora, možda ćete morati da „imate posla“ sa policijom, osiguravajućim kućama, itd… Nedostatak zvaničnog međunarodnog dokumeta kojim vas je vlasnik ovlastio može izazvati razne nesporazume, komplikacije i probleme.

Ovo ovlašćenje košta 1.500 dinara i može da se dobije isključivo u AMSS. Važi samo jednu godinu i ne može da se uzme na duži period. Međutim, može da se izda na kraći period, ukoliko vlasnik automobila to želi. Rok važnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila.

Prilikom izdavanja ovlašćenja obavezno je prisustvo vlasnika vozila, ali postoji i alternativa. Korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, overeno kod notara, na osnovu kojeg prisustvo vlasnika nije obavezno. Ovo ovlašćenje mora da sadrži klauzulu u kojoj piše da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

U slučaju da je vlasnik vozila lizing kuća, a korisnik lizinga fizičko lice, on mora da obezbedi ovlašćenje od lizing kuće da može tim vozilom da putuje u inostranstvo. Ukoliko u ugovoru o lizingu već postoji ova odredba, nije potrebno dodatno ovlašćenje lizing kuće.

Kako pišu Polovni automobili, ukoliko je korisnik lizinga pravno lice, to pravno lice daje ovlašćenje krajnjem korisniku. Takođe, mora da se obezbedi ovlašćenje lizing kuće za upravljanje vozilom u inostranstvu, ukoliko ova odredba nije navedena u ugovoru o lizingu.

Dozvola ili ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu može da se izda samo za vozila registrovana u Srbiji.

Još korisnih saveta možete pročitati na našem blogu.