Skip to content
Home » Blog » Nova pravila za tehnički pregled od 5. jula?!

Nova pravila za tehnički pregled od 5. jula?!

  • by
tehnicki pregled novi sad

Da li će automobili u Srbiji od 5. jula morati da imaju ispravan katalizator za izduvne gasove!? Kao i ovalnost diskova za kočenje od 20 procenata!? Bez čega nećete moći da prođete nova pravila za tehnički pregled, znaće se narednih dana. Odluku o tome doneće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kočnice i izduvni gasovi – nova pravila za tehnički pregled

Blic je već pisao vezano za nova pravilia za tehnički pregled, primena odredbi treba da stupe na snagu 5. jula.

Jedno od pravila koje je bilo najavljeno i pre dve godine ticalo se toga da sva vozila moraju da imaju katalizatore. (katalizatori – uređaji za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova). Pre dve godine procenjeno je da više od 100.000 vlasnika četvorotočkaša u Srbiji ne bi moglo da prođe ova nova pravila za tehnički pregled. Umesto primene na snagu je stupio moratorijum koji ističe ovog 5. jula.

Drugo pravilo odnosi se na to da sva vozila moraju da imaju takozvanu granicu neujednačenosti sile kočenja. Odnosno ovalnosti diskova od 20 procenata.

Kako je saopšteno, Radna grupa Ministarstva će narednih dana razmotriti predloženi pravilnik. Nakon toga će “doneti zaključak da li će ove odredbe biti na snazi u neizmenjenom obliku ili će uslediti neke promene i nova odlaganja”.

Nove uslove za tehnički pregled, komentarisao je član odbora Grupacije tehničkih pregleda Privredne komore Srbije (PKS) Andrija Vujičić. Prema njegovim rečima što se tiče neophodnosti postojanja katalizatora da ipak najveći broj vozila neće imati problem.

– Svako vozilo koje je proizvedeno sa katalizatorom, posle 5. jula, mora imati katalizator. Vozila koja su proizvedena bez katalizatora ne moraju imati i kad dođu na tehnički pregled neće imati problem. U EU od 1993. godine svako vozilo koje je proizvedeno ima katalizator i to nije ništa novo. Svako vozilo Euro 1, Euro 2, Euro 3, ima katalizator i nepotrebno je da se pravi utisak da će zbog toga da se desi nešto posebno u Srbiji – rekao je Vujičić