Skip to content
Home » Blog » Motor automobila se pregreva – šta treba da uradite!?

Motor automobila se pregreva – šta treba da uradite!?

  • by
motor automobila se pregreva

Moderni automobili imaju sofisticirane sisteme za hlađenje koji su opremljeni većim brojem toplotnih senzora i ventilatorima dizajniranim da održavaju optimalnu radnu temperaturu motora u svim vremenskim uslovima. Ali, i pored toga motor automobila se pregreva. Zašto se to dešava?

Kako navodi portal nova.rs na spisku letnjih problema sa automobilom prvo mesto pripada problemima sa sistemom hlađenja motora koji ne dozvoljavaju nakupljenoj toploti da napusti motorni prostor. Ovo se obično javlja zbog curenja ili blokade negde u sistemu za hlađenje motora ili drugim komponentama.

Dežurni krivci su još neispravna pumpa za vodu, ventilator hladnjaka i začepljena creva kroz koja cirkuliše rashladna tečnost. Ovi osetljivi delovi često popuštaju pod pritiskom uslova „kreni-stani“ gradske vožnje po visokim temperaturama, koja je najstresnija za naše ljubimce na četiri točka.

Srećom, takve probleme obično možemo da izbegnemo redovnim održavanjem od strane sertifikovanog mehaničara, koji će proveriti nivo rashladne tečnosti i ulja, pregledati creva, ventilatore, termostat i druge delove motora koji mogu da nam zagorčaju vožnju.

Da rekapituliramo, motor automobila se pregreva, a uzroci mogu biti:

– Kvar jedne ili više komponenti sistema za hlađenje (uključujući curenje koje dovodi do gubitka rashladne tečnosti iz sistema)

– Neispravna pumpa za vodu

– Nedovoljna količina ulja u motoru

– Začepljena ili istrošena creva ili kaiševi

– Problemi sa hladnjakom (napuklo kućište, curenje, neispravan ventilator…)

– Neispravan termostat

Šta da radimo kada usred vožnje skala na meraču temperature rashladne tečnosti počne naglo da se penje ka crvenoj zoni ili kad lampica upozorenja na instrument tabli pokaže svoje nevoljeno lice?

Koraci koje preduzimamo u ovim situacijama prave razliku između zamene termostata od dvadesetak evra i nekoliko desetina puta skuplje intervencije na automobilu i živčanom sistemu njegovog vlasnika.

Dakle, preteće pregrevanje motora važno je blagovremeno prepoznati, zatim reagovati na najbolji način i preduzeti sve potrebne mere za otklanjanje kvara i prevenciju sličnih događaja u budućnosti.

Koji su znaci pregrevanja?

Motori nas često unapred obaveštavaju da im je vruće, a neki od znakova koje treba odmah uočiti uključuju sledeće:

– Neobičan, slatkast miris koji dolazi iz motornog prostora (ovo bi mogao biti miris curenja rashladne tečnosti, odnosno antifriza iz hladnjaka)

– ukoliko curi ulje, miris će imati aromu zagorelog materijala

– Para koja može izgledati kao beličast dim koji dolazi ispod haube

– Igla merača temperature motora prelazi na područje „H“ („vruće“) ili se pomera u crveno polje (simboli se mogu razlikovati od modela do modela, pa pogledajte uputstvo za upotrebu da biste se upoznali sa meračem temperature vašeg vozila)

– Svetleće lampice „Check Engine“ ili „Temperature“ na instrument tabli

Šta raditi kad se motor automobila pregreje?

Postoje neke radnje koje obavezno treba i neke koje nikako ne treba preduzimati kada dođete u siuaciju da motor automobila se pregreva. Od onih koji su na „da“ listi izdvajamo sledeće:

1. Odmah isključite klima uređaj. Tako ćete smanjiti naprezanje motora i sistema hlađenja. Istovremeno, uključite grejanje u kabini – ovo može da zvuči nelogično na prvi pogled, ali preusmeravanjem toplog vazduha u kabinski prostor omogućićete motoru da se oslobodi viška toplote (naravno, otvorite prozore kako se ne biste „skuvali“ pod naletom toplog vazduha).

2. Pronađite bezbedno mesto da se zaustavite i ugasite motor. Čim primetite da je došlo do problema sa pregrevanjem motora i kada je to bezbedno, skrenite sa puta i zaustavite se van saobraćajne trake tako da ne ugrožavate druge učesnike u saobraćaju. Ako nastavite da vozite dok je motor „u crvenom“, rizikujete trajna oštećenja i skupe popravke.

3. Ostavite motor da se hladi najmanje 15 minuta. Još je bolje ako za to odvojite celih 30 minuta. Pratite merač temperature i sačekajte dok se ne vrati u normalni opseg. Rashladna tečnost u pregrejanom motoru može da podigne skalu termometra iznad 100 stepeni!

4. Dodajte tečnost u hladnjak (ako je imate pri ruci). Brzo dopunjavanje može biti od pomoći u zaštiti motora od daljeg oštećenja. Kada se motor ohladi, proverite da li hladnjak negde curi ili u glavnom crevu postoji blokada. Ako sve izgleda kao da je u redu, dodajte malo rashladne tečnosti i ponovo pokrenite motor, pazeći na merač temperature.

5. Pažljivo pokrenite motor i krenite put najbliže mehaničarske radionice. Sve vreme puta vodite računa o meraču temperature i lampicama na komandnoj tabli. Ako ponovo krene „lajt-šou“, zaustavite se i sačekajte da motor još jednom „iskulira“. Ako se pregrevanje nastavi, najbolje je da pozovete kamion za vuču ili mehaničara.

Što se tiče stvari koje ne treba raditi, skrećemo pažnju na sledeće:

1. Nemojte produžiti vožnju ka odredištu. Pregrejan motor možda i dalje radi, ali to ga može skupo koštati. Zapravo, jedna od najgorih stvari koje možete da uradite je da samo nastavite da vozite. Čak i ako stignete na odredište pre nego što motor potpuno kapitulira, to jednostavno nije vredno rizika.

2. Ne paničite. Vozite pažljivo dok ne pronađete bezbedno mesto za zaustavljanje. Pojava dima ispod haube svakako nije ohrabrujući prizor, ali naglo stiskanje kočnica nije dobra ideja jer može dovesti do toga da izgubite kontrolu i izazovete saobraćajnu nezgodu. Ostanite pribrani, lagano usporite i bezbedno se zaustavite.

3. Ne otvarajte haubu odmah. Čak i ako iz motornog prostora ne izlazi vidljiv dim, nemojte podleći iskušenju da odmah otvorite haubu, jer lako možete zaraditi opekotine od pare i dima. Sačekajte dok ne vidite da je merač temperature motora prešao na donju polovinu skale. Takođe, izbegavajte proveru nivoa rashladne tečnosti sve dok se motor potpuno ne ohladi.

4. Nemojte da dosipate hladnu vodu u hladnjak. Hladna voda može da izazove mehanička oštećenja delova rashladnog sistema i samog motora. Ako dodajete vodu, uverite se da je ona na sobnoj temperaturi.

5. Ne čekajte da sve prođe samo od sebe. Motor koji se pregreva se neće popraviti sam od sebe nikakvom magijom i ne treba ni za trenutak odlagati posetu mehaničaru. Pregrevanje znači da postoji problem i ako se čini da je sve u redu nakon što dodate rashladnu tečnost, najbolje je da stručno lice ipak obavi neophodne provere.

Još korisnih saveta ukoliko se spremate na put možete naći na našem blogu.